***Informatii luate de pe net ***DESCRIEREA PLANTEI: Planta vivace cu tulpini scurte si tubercul sferic in pamant. Ajunge la 15-30 cm inaltime. Frunzele: 15-25 cm lungime, ovale, cu margini zimtate, sunt dispuse in rozete. Sunt catifelate, acoperite fiind de perisori, ca si la violetele africane. Florile: apar din aprilie pana in septembrie, in functie si de cand a fost reintrodusa planta in vegetatie. Tulpinile pot purta de la 2-4 flori la plantele tinere, pana la 30 sau chiar mai multe la bulbii de mai multi ani. Florile sunt sub forma de clopotel vertical. Pot fi simple sau duble, intr-o singura culoare sau combinatii de culori. Paleta coloristica este variata, de la alb imaculat, la roz, rosu, albastru, mov. Dupa trecerea florii in cupa formata de sepale pot aparea semintele, foarte, foarte mici, grupate intr-o capsula.
INMULTIREA:
Se face prin seminte, divizarea tuberculului sau prin butasi de frunza. Inmultirea prin seminte da cele mai bune rezultate primavara devreme. Inmultirea prin divizarea tuberculului este bine sa se faca in momentul transplantarii (primavara), cand mugurii plantei sunt formati dar nu dezvoltati. La acest tip de inmultire trebuie avut grija ca fiecare parte taiata din tubercul sa aiba un ‘ochi' (un mugure de planta). Pentru cicatrizare rapida se pot presara cu praf de carbune sau praf de scortisoara partile taiate ale tuberculului. Inmultirea prin frunze se poate face pe tot timpul perioadei de vegetatie a plantei.(aprilie-septembrie/octombrie) Trebuie avut grija ca butasul de frunza sa aiba codita nezdrelita (o puteti taia cu un cater sau o lama) pentru a nu putrezi. Se poate tine butasul in apa pana la formarea radacinilor si a unui mic bulb si apoi planta in amestec de pamant cu nisip/perlit sau se poate planta direct butasul in amestec de pamant cu nisip/perlit. In cazul al doilea daca temperature ambientala nu este exagerat de mare se poate pune in cap o punguta/pet gaurit pentru pastrarea umiditatii (in caz de canicula aceasta punga/pet va duce la oparirea butasului).
CONDITII DE CULTIVARE: Inrudita cu violeta Africana necesita conditii similare cu aceasta, dar spre deosebire de ruda ei are nevoie si de o perioada de repaus. Solul: Gloxiniile vor fi transplantate intr-un substrat nou la sfarsitul perioadei de repaos (de obicei primavera devreme). Se utilizeaza substrat bogat in substante nutritive cu ph neutru cu un drenaj bun (poate fi utilizat nisipul si perlitul in amestec cu turba).Daca gasiti in comert amestec de pamant pentru violete africane atunci acesta poate fi utilizat si pentru gloxinia. Cand plantati tuberculul se va avea in vedere ca partea lui superioara sa fie la nivelul suprafetei solului. Fertilizarea: Din aprilie pana in septembrie, la 2 saptamani, poate fi folosit un ingrasamant echilibrat, pentru muscate.
Temperatura: Este o planta adaptata temperaturilor normale de camera (18-25 grade). In timpul perioadei de inflorire daca planta este tinuta intr-un mediu mai racoros (16-18 grade) atunci florile vor dura mai mult timp. In perioada de repaos tuberculii vor fi tinuti la temperature intre 7 - 15°C.
Umiditatea/apa: Udarea se va face in asa fel incat substratul sa fie umed fara sa musteasca de apa. Lipsa apei in sol va duce la vestejirea gloxiniei. Udarea in exces va duce in schimb la putrezirea bulbului. Picaturile de apa ce ajung accidental pe frunze sau flori povoaca pete inestetice. Gloxiniei ii place umiditatea din aer, puteti aseza ghiveciul pe un pat de pietris umed, dar nu stropiti planta. Udarea se face doar in perioada de vegetatie a plantei, dupa inflorire (septembrie-octombrie) se va uda mai rar pentru a induce starea de repaus. In perioada de repaus tuberculii vor fi lasati in sol si se vor mentine intr-un loc intunecos si racoros. Daca umiditatea nu este suficienta in acel loc atunci cam la o luna se mai uda foarte, foarte putin substratul pentru a evita stafidirea tuberculilor.
Expunerea: Planta are nevoie in perioada de vegetatie de lumina multa dar filtrata. Expozitiile estice sau chiar nordice dar luminoase sunt de preferat. Razele directe ale soarelui vor afecta planta in sensul uscarii frunzelor. Daca se va aduce planta in conditii prielnice noile frunze se vor dezvolta normal, dar cele uscate nu ramane decat sa fie inlaturate. Daca planta nu va avea suficienta lumina tulpinile se vor alungi. In perioada de repaus este bine ca tuberculii sa fie tinuti la intuneric.
BOLI SI DAUNATORI: tripsi, putregaiuri daca se uda excesiv planta. Mai pot aparea virusi caz in care planta nu mai poate fi recuperata.
***Gloxiniile, mai mult ca alte plante, sunt exigente in ceea ce priveste ingrasamintele care se vor aplica din 14 in 14 zile. In timpul infloririi, plantele se vor uda abundent, dar nu in exces si se adapostesc de razele puternice ale soarelui. Nu se vor pulveriza deoarece atat florile cat si frunzele se pateaza. Gloxinia pretinde aerisiri dese, dar facute cu atentie, cu grija de a o feri de curentii de aer. Gloxinia este o planta care dureaza multi ani, tuberculii ei atingand dimensiuni mari. Si in legatura cu acesta, cu cat tuberculul este mai mare cu atat inflorescenta este mai bogata.
Albumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: marilena2015
Mesaj:
marilena2015
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.